Podhůří Železných hor

O mikroregionu

Mikroregion Podhůří Železných hor vznikl v r. 2002. Je společenstvím 22 obcí, městysů a měst a iniciátorem mnoha významných a zajímavých aktivit, které podporují soudržnost místních lidí.

Od r. 2005 je mikroregion jako celek součástí MAS Železnohorský region, kde se společně zaměřují na rozvoj regionálního cestovního ruchu, podporují tradice a odbyt místní produkce pod značkou ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Krajina mikroregionu přechází od toku řeky Labe, přes rybníky, zatopené lomy, malebné potůčky a říčky až po zvlněné podhůří Železných hor s bohatým výskytem smíšených lesů. Členitá krajina a místní tradice daly vzniknout síti naučných tras a zastavení.
Správní centrum se nachází ve městě Přelouč, mezi další nejnavštěvovanější místa patří zámecký areál v Cholticích či areál rozhledny Barborka v Horních Raškovicích. V každé obci je však skryto kouzlo místních zajímavostí a lidí, které jinde nenajdete.
Pro toulky mikroregionem je nejvhodnější dopravní prostředek jízdní kolo. Můžete využít značené regionální cyklostrasy či trasy tématické, např. vyhlášenou Gurmánskou stezku.

Na území částečně zasahuje Národní geopark Železné hory, který společně s mikroregionem a Železnohorským regionem postupně vytváří zajímavé geolokality pro návštěvníky.

člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region